Premie berekenen autoverzekering

Wie in Nederland een auto heeft, die moet ook een autoverzekering hebben om de wet niet te overtreden. De autoverzekering is dan ook wettelijk verplicht en dat dit een goede zaak is, dat is bij de meeste mensen goed bekend. Schade zit in een klein hoekje, maar in het geval van een auto die met honderden kilo’s gewicht en tachtig kilometer per uur ergens op in rijdt, is de schade al snel een stuk hoger dan de gemiddelde Nederlander op zijn bankrekening heeft staan. Dankzij een goede autoverzekering houd je je niet alleen aan de wet, je voelt je ook een stuk prettiger in het verkeer aangezien je toch een soort van rugdekking hebt. Dit mag natuurlijk geen reden zijn om onverantwoorde risico’s te nemen en vergeet niet dat de verzekering in geval van drugs of alcohol gewoon niet uitkeert. Maar hoe zit het precies met de premie, of beter gezegd, betaal je niet teveel premie voor je autoverzekering?

Veel aanbieders, veel premies

Er zijn veel aanbieders op de markt en alle aanbieders hebben hun eigen premies en hun eigen voorwaarden. Dit kan heel vervelend lijken, maar eigenlijk is het een uitgelezen kans om de premies op te vragen. Niet bij alle aanbieders van een autoverzekering kan dit gewoon online, maar steeds meer aanbieders lijken toch mee te gaan met de leidende trend. Online je premie voor de autoverzekering berekenen is immers een stuk makkelijker dan bellen.
De premie is doorgaans afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst ligt het aan de leeftijd van de bestuurder in combinatie met het aantal schadevrije jaren. Ben je van gemiddelde leeftijd en heb je bijvoorbeeld tien schadevrije jaren, dan betaal je aanzienlijk minder dan een 18-jarige die net zijn rijbewijs heeft. Deze premieberekening heeft hoofdzakelijk wortels in de risicoberekening, waarbij er vanuit wordt gegaan dat oudere mensen beter kunnen rijden en dat het aantal schadevrije jaren een soort van garantie is voor de verzekering. Hoeveel kilometers er gereden moet zijn in een schadevrij jaar, wordt echter nooit gevraagd. De tweede factor is de auto zelf, inclusief de waarde van de auto en de specificaties.

De premie van de autoverzekering

Je zult zien dat dit de enige gegevens zijn die nodig zijn om een vergelijking te maken en een prijs op te vragen. Zo kun je snel zien wat de premie van de autoverzekering zou worden wanneer je bijvoorbeeld een andere auto op het oog hebt. Zo ben je altijd goed voorbereid.


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or create a trackback from your own site.